Над 1000 собственици на Toyota и Lexus са съобщили за внезапно и спонтанно ускоряване на превозните си средства след 2001 година, включително за катастрофи, отнели живота на 19 души, съобщи в. "Лос Анджелис таймс", цитиран от Асошиейтед прес. Отчетеният резултат е доста над първоначално обявения.

Националната служба за безопасност по пътищата първоначално бе съобщила, че е уведомена за 100 такива инцидента, сред които 17 катастрофи и пет смъртни случая.

През септември японският автомобилостроителен гигант Toyota Motor Corp. обяви, че ще изтегли 3.8 милиона автомобила от американския пазар заради проблеми с подовата настилка под педала на газта. Проблемът е, че подвижната настилка би могла да попречи на движението на педала и да предизвика катастрофа.

Изтеглянето включва изключително добре продаващия се модел Prius и ще бъде най-голямото досега в историята на компанията, изградила си репутация за безопасност и качество, което й помогна миналата година да измести General Motors Co от позицията на водещ автомобилопроизводител в света, отбелязва АП.

Източник: БТА