В две сделки прехвърлиха 90% от Българска телекомуникационна компания

705
В две сделки прехвърлиха 90% от Българска телекомуникационна компания

В две сделки, осъществени преди минути, бяха прехвърлени 259.888 млн. акции, или 90% от капитала на Българска телекомуникационна компания.

Цената на акция бе 10.70 лв., а общата стойност на транзакцията възлиза на 2.78 млрд. лв., или 1.421 млрд. евро.

Прехвърлянето на двата пакета от 65 и 25% от капитала на телекома става факт, след като в края на миналия месец от Европейската комисия разрешиха на Ей Ай Джи глобъл инвестмънт AIG Global Investment Group да купи мажоритарния пакет на дружеството.

По данни на Profit.bg пакетът от общо 65% от телекома бе прехвърлен по линията Вива Венчърс и AIG, като посредник по сделката бе Райфайзенбанк България с брокери Христо Дурев и Мартин Търпанов.

По-малкият пакет от 25% бе крос на СИБАНК, като купувач отново е AIG. Днешната транзакция е най-голяма в историята на Българска фондова борса.

Печалбата на Българска телекомуникационна компания АД за шестмесечието се понижава до 72.44 млн. лв., спрямо 92.86 млн. лв. година по-рано. Нетните приходи от продажби се понижават с 5 млн. лв. до 508.1 млн. лв. за периода. Финансовите приходи спадат от 4.3 млн. лв. до 1.95 млн. лв.

Към момента оферта за покупка има на ниво от 10.82 лв. за брой, а за продажба на цена от 11.43 лв. за ценна книга.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg