В Китай откриха голямо находище на рядък метал

1955
В Китай откриха голямо находище на рядък метал

Голямо находище на редкия метал скандий бе намерено в източен Китай, съобщава днес местният печат. Металът се използва в производството на високотехнологичното производство.

Залежи от над 70 тона на скандий, който е един от 17-те редкоземни метали, бяха открити в провинция Чжедзян след дългогодишни проучвания. Според Ян Сяочун, главен инженер на провинциалната геопроучвателна група, това е първият случай, когато на територията на региона се открива такова голямо природно находище на скандий.

Освен на този метал находището, чието точно местоположение не се споменава, е богато още на сребро (800 тона), олово, цинк и кадмий.

По оценки на експерти, общата стойност на находището на откритите метали надвишава 10.6 млрд. долара.

КНР държи около една трета от запасите и над 90% от световния пазар на редки природни изкопаеми, ценна суровина за високотехнологичните отрасли на промишлеността, в частност, на производството на съвременно телекомуникационно оборудване и на хибридни автомобили.

Властите на Китай пристъпиха от края на 90-те години към планово съкращаване на износа на редки метали, като поводът за тази политика бе бързото изтощаване на запасите им и от екологични съображения. В края на миналата година стана ясно, че в хода на първия етап на разпределяне на квотите за износ на редки природни метали общият им обем ще бъде намален с 11.4%. Според това разпределение, както информира китайското Министерство на финансите, 31 китайски компании получиха право да изнесат 14.45 млн. т. суровина през 2011 година.

За защита на националните запаси на редки метали, от петък (1 април) Китай вдига десеткратно данъка върху добива на подобни природни изкопаеми. Представители от отрасъла твърдят, че повишаването на данъчната ставка ще оскъпи сериозно производството им.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg