Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (ИКПД) е първата българска публична компания, чиито акции вече се търгуват и на втори регулиран пазар. Несъмнено интерес представлява опитът на дружеството в реализирането на една идея на практика. По този въпрос, както и защо Полша, и за плановете на фонда, разговаряме с Величко Клингов, изпълнителен директор на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ.

Г-н Клингов, като първата българска компания, чиито акции вече се търгуват и на втори пазар, несъмнено интерес представлява Вашият опит по пътя към Варшава. Бихте ли споделили някои от най-важните моменти от превръщането на идеята в реалност?

Комисията за финансов надзор на Р. България одобри през април 2010 г. проспекта на ИКПД за увеличаване на капитала с 19 294 508 акции. Месец по-късно КФН (на Р. България) изпрати проспекта на дружеството в Полската комисия за финансов надзор, като я уведоми, че проспектът е изготвен в съответствие с изискванията на Директива 2003/71/ЕО.

ИКПД, посредством правната кантора „Лучински и Съдружници" подаде през юни необходимите документи за регистрация на акциите на дружеството в Полския депозитар. След решението на Полския депозитар относно регистрацията на акциите там, дружеството подаде заявление за регистриране на акциите на Варшавската фондова борса.

За свой маркет мейкър в Полша избрахме Copernicus Securities S.A. и в резултат на всичко това на 3 август 2010 г. Съветът на директорите на Полската борса взе решение да допусне акциите на ИКПД до търговия на Алтернативната система за търговия „NewConnect", организирана от Варшавската фондова борса.

Защо Полша?

Пазарът в Полша е много голям, съставен от много различни инвеститори - пенсионни фондове, разнообразни по стратегия договорни фондове, частни лица и т.н. В допълнение около 10% от акциите на ИКПД вече са собственост на полски институционални и частни инвеститори. Листването в Полша ще улесни тези акционери в частност и ще донесе ползи за всички други, като допринесе за по-добрата оценка на компанията и за по-високата ликвидност на търговията с акциите й

Какво целите с листването си на Варшавската фондова борса?

Освен причините, представени в отговора на предния въпрос, а именно да се донесе полза за сегашните акционери на дружеството, на следващо място компанията цели диверсифициране на източниците на финансиране.

С листването във Варшава ИКПД вече има достъп до много широк кръг от инвеститори в Полша. Всички тези инвеститори ще могат много по-лесно и удобно да следят развитието на дружеството и неговите финансови резултати и ще могат по-лесно да вземат обосновано решение за инвестиране в тези акции.

Какви предизвикателства се появяват пред една публична компания, която реши да листне акции на втори регулиран пазар?

Компанията се задължава да разкрива всякаква публична информация относно развитието и дейността си пред инвеститорите и на двата пазара, в т.ч. да уведомява стриктно и в съответните срокове компетентните институции и в двете държави, в които се търгуват акциите й.

Какви възможности и рискове пред инвеститорите се разкриват от двойното листване?

Възможностите са ясни - и за продавачите, и за купувачите пазарът става по-широк и се очаква това да повиши ликвидността по емисията.

Рисковете са основно валутни, тъй като в Полша акциите се търгуват в полски злоти, а злотата се търгува свободно спрямо еврото, т.е. има плаващ курс.

Как върви записването на акции от новата емисия на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ?

Издадените от дружеството права за участие в увеличението се търгуваха на БФБ и срокът за плащане на записаните акции изтича в сряда - 18 август. От ИКПД очакваме да видим първите резултати от двойното листване още при това увеличение на капитала. По данни от мениджърите на емисията има изявен интерес за придобиване на акции от увеличението от няколко полски потенциални инвеститори.

Дали можем да очакваме нови проекти от Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ - какви?

Дружеството възнамерява да използва постъпленията от тази емисия в четири основни направления, като при недостатъчна реализация на емисията последователността на използване на средствата ще бъде следната:

Довършване на проекта Гранд Боровец; закупуване на един или няколко парцела за реализиране на проект(и) в София - това е третият и засега последен голям географски сегмент (след Черноморието и зимните ни курорти), в който дружеството търси да навлезе; стратегическо разширение в първите два географски сегмента и по-конкретно закупуване на имоти в непосредствена близост до Марина Кейп и Гранд Боровец, предоставящи добра възможност за бъдещо развитие; селективно и предпазливо закупуване на имоти, предлагани в рамките на процедура по реализиране на обезпечение по лоши кредити.

В случай че емисията бъде реализирана в недостатъчен размер дори за довършване на проекта Гранд Боровец (необходимата сума е приблизително 2 200 000 евро), дружеството възнамерява да използва за финансиране на проекта средства от продажби на имоти, ако такива постъпления са налице, или привлечен капитал, или комбинация от двете.

Реализирането и финансирането на останалите направления ще бъде в зависимост от наличието на свободни средства на дружеството и/или външно финансиране при благоприятни условия.

Мениджмънтът не предвижда набраните средства от увеличението на капитала да се ползват за погасяване или намаляване дълга на дружеството. Според конкретната обстановка на пазарите на дългов ресурс и в зависимост от периода необходим за реализиране на планираните нови инвестиции, биха могли да настъпят обстоятелства, при които с цел оптимизация на общите задължения и капиталовата структура на дружеството, е възможно временно и частично ползване на финансов ресурс, набран от увеличението на капитала за погасяване на задължения.