В коя европейска държава се плащат най-високите данъци?

7501
В коя европейска държава се плащат най-високите данъци?

Чували ли сте за ден на свободата от правителството, или Tax Freedom Day?

Икономистите обясняват, че образно казано, това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

За 2016 г. в България анализатори и икономисти изчислиха, че трябва да работим до 18 май, за да платим данъците си към държавата.


Най-рано в ЕС Tax Freedom Day настъпва в Кипър – още на 29 март, след което на 18 април в Малта и на 30 април в Ирландия. Десет дни по-късно (9 май) настъпва и данъчната свобода във Великобритания, става ясно от изследване на белгийския икономически институт „Молинари“.

Най-късно идва икономическата свобода във Франция и Белгия, съответно на 29 и 27 юли, а малко по-рано и в Австрия (19 юли).

Именно във Франция и Белгия служителите плащат най-високите данъци (данък върху доходите, осигуровки и ДДС), като за двете страни те са съответно 57.53 и 56.90 на сто.

Процентът се изчислява като сборът от ДДС, данък общ доход и разходи за осигуровки се раздели на реалната брутна заплата (или брутната ни заплата + частта от осигуровките, заплащана от работодателите).

Пониженията в данъка върху доходите през 2016 г. не позволи на Австрия да се изкачи на челно място за 2016 г. Днес страната е на третата позиция, като 54.7% от брутните доходи на служителите се връщат към правителството.

Над 50% съвкупни данъци и такси се плащат още в Унгария, Германия, Гърция и Италия, докато в Румъния този процент е 47.62 на сто, след понижението на ДДС от 24 на 20 процента.

В България общо 37.57 на сто от доходите ни се връщат в държавата, а под нас са в Кипър и Малта, с респективно 23.85 и 29.44%, както и в Ирландия и Великобритания, с респективно 32 и 35 на сто.

Въпреки че страната ни се намира на едно от предните места по най-ниски данъци, главно заради данъка върху доходите ни от 10%, и нетните ни заплати са най-ниските в ЕС. Средногодишно те възлизат на 3700 евро спрямо 3758 евро за Румъния, 5638 евро в Унгария, 5905 евро в Литва и 6521 евро в Полша.

Двойно по-високи нетни заплати спрямо България получават в Словакия – 7459 евро на година, докато в Хърватия и Чехия те са над 8 хил. евро.

Над 30 хил. евро чисто на година са средните доходи в пет държави от ЕС. Начело с 36 136 евро е Люксембург, следван от 34 709 евро във Великобритания, 31 334 евро в Дания и малко под 31 хил. евро в Холандия и Швеция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg