В. Малчев: Наблюдаваме пълен отказ от търговия

1207
В. Малчев: Наблюдаваме пълен отказ от търговия

По принцип летният период от годината се характеризира с по-вяла търговия и ниски обеми на БФБ, но това, което наблюдаваме през тази година, далеч надхвърля познатото ни от минали години лятно поведение на инвеститорите.

На практика виждаме пълен отказ от търговия и се опасявам, че това съвсем не е само с летен характер. Това коментира днес Владимир Малчев, управител на Бул Тренд Брокеридж.

Имаме на пръв поглед нелоши условия за активизиране на борсовите инвестиции – добро фундаментално развитие на компаниите, приличен икономически растеж, политическа и макроикономическа стабилност, позитивно развитие в основните ни външнотърговски партньори в ЕС, исторически ниски лихви по депозитите и т.н.


И въпреки това няма желаещи да инвестират на БФБ, няма спекулативни и агресивни играчи.

Струва ми се, че е крайно време всички участници в процеса – БФБ, КФН, Министерство на финансите, посредници, институционални инвеститори и т.н., да седнем на една маса и да потърсим решения за спасение на замиращия фондов пазар в България.

Тази седмица няма да е по-различна от последните. Едва към края на август и началото на септември можем да очакваме някакво леко раздвижване на пазара, както е по традиция, но това не решава фундаменталния проблем, че капиталовият пазар в България е със затихващи функции.

Виждаме колко по-различно е положението в Румъния - пазар, който преди години беше сравним с нашия, а сега вече няма нищо общо помежду им.

Разбира се, може да се надяваме, че „свещената“ вода от Плиска, която се очаква да реши всички проблеми на България, няма да пропусне и БФБ, но все ми се ще да заложим на по-рационални решения.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg