В резултат на търговото предложение към акционерите на Енергия АД-Търговище са изкупени 23 917 акции на цена 49.57 лв., представляващи 6.73% от капитала на дружеството, съобщава БФБ - София.

Физическите лица, приели предложението са 12 (18 854 броя), юридическите са 2 (5 060 акции). Предложители са Енергия 97 АД-Търговище, Енергия консулт ЕАД-София и Енерсис Холдингс (Люксембург) С. А. Р. Л.

Общото събрание на акционерите на Енергия АД-Търговище, което ще се проведе на 23 април 2007 г. ще гласува решение за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества, воден от КФН.

През януари EnerSys Holdings (Luxembourg) S. a. r. l.-Люксембург, 100% дъщерно дружество на щатската EnerSys, придоби 90,13 на сто от капитала на дружеството за общо 17 млн. долара.

Миналата седмица стана ясно, че акционер на Енергия АД-Търговище обжалва във Върховния административен съд решението на Комисията за финансов надзор да издаде одобрение за търгово предложение.

Инвеститорът, притежаващ 513 акции от дружеството, изявява желание да се установи „Коя и в какъв размер е най-високата цена за една акция от капитала на Енергия АД, заплатена, от който и да било от тримата предложители през последните шест месеца преди регистрацията на предложението – 31 януари в КФН.

Също така след запознаване с материалите трябва да се установи колко е била цената на придобиване на 110 акции от капитала на Енергия АД от ЕнерСис Холдингс (Люксембург), придобити на 11 януари посредством сключена сделка на Българска фондова борса.

В момента по позицията офертите купува/продава са на нива 44/49.97 лв.