От утре, 26 март 2010 г., ТЕЦ „Варна" започва плановата си годишна ремонтна програма, информират от ЧЕЗ.

Пръв за ремонт и профилактика ще бъде спрян блок 6 на електроцентралата. Ремонтът му ще продължи в рамките на 19 дни, до 14 април 2010 г.

На 9 юни за срок от един месец ще бъде спрян блок 5. Акцентът в ремонтната кампания на дружеството през 2010 г., ще бъде основен ремонт на блок 4, който ще започне през юли.

Регулярни ремонти и профилактика ще бъдат направени и на останалите блокове и съоръжения. Очаква се плановата годишна ремонтна програма на ТЕЦ „Варна" да приключи на 21 септември.

„Графикът за осъществяването на плановите ремонти по блоковете е съгласуван с ЕСО и е изцяло съобразен с ремонтната кампания на АЕЦ Козлодуй. По този начин в случаите, когато някой от 1000 мегаватовите блокове на атомната електроцентрала e в планов престой за ремонт или профилактика ТЕЦ „Варна" ще има готовността при спешна нужда от повишаване на производството, да включи своите блокове, за да осигури енергийния баланс", заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ-а.

Електроцентралата осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система. От началото на годината ТЕЦ-а е произвел 213 608 932 кВтч от активиран студен резерв.