От Варшавската фондова борса потвърдиха за Profit.bg, че водят преговори с Виенската фондова борса за „потенциални възможности за взаимно сътрудничество“. На този етап се разглеждат всякакви стратегически опции.

Както съобщихме преди броени дни Варшавската и Виенската фондова борса обсъждат сливане, което би създало център в Централна и Източна Европа за търговия с акции и първични публични предлагания, бе съобщено от Bloomberg.

Преговорите идват след години на конкуренция между двете борси в региона. Виенската борса се разрасна, като придоби борсите в Любляна и Прага през 2008 г. и борсата в Будапеща през 2004 г., като успя да даде по-добра оферта от Варшавската борса за Пражката фондова борса.

Варшавската фондова борса е най-голямата за търговия с акции в ЦИЕ, като на основния й пазар има около 438 компании, в това число най-голямата полска банка PKO BP (PKO) и най-големият полски застраховател PZU SA (PZU). Броят на компаниите се е удвоил през последното десетилетие с 81 IPO-та през 2007 г. и 3 от началото на тази година.

Варшавската борса, подобно на БФБ, все още е държавна.

Тя бе създадена през 1991 г., за да улесни приватизацията в страната, е контролирана от Министерството на финансите на Полша, което притежава 35% дял в нея. Министерството обмисляше да продаде контролния пакет на Deutsche Boerse през 2009 г., след което реши да направи IPO в края на 2010 г.

Най-големите компании, които се търгуват на Виенската борса са Erste, третата най-голяма банка в Източна Европа и OMV AG.

Високопоставени ръководители от двете борси ще участват на организирания от Profit.bg форум "Шумът на парите" през май тази година.