Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решенията на Административен съд София-град, с което беше дадена възможност на рафинерията и пристанището на Лукойл отново да заработят, съобщиха от ВАС.

Така върховните магистрати оставиха окончателно в сила определението на Административния съд София-град. Реално това означава, че рафинерията ще продължи да работи поне докато не приключи делото. Първото заседание е насрочено за 31 август.

ВАС отхвърля всички възражения на митниците и също като първата инстанция смята, че рафинерията ще претърпи значителни и трудно поправими вреди не само за Лукойл, но и за всички, които имат сключени договори с дружеството.

"От събраните по делото доказателства е установено по несъмнен начин, че предварителното изпълнение на акта би засегнало в значителна степен основни отрасли на икономиката като железопътен, въздушен и автомобилен транспорт, което обстоятелство по същество не се оспорва от митническата администрация", казват върховните съдии.

Според тях това влиза в противоречие и с един от основните принципи в административното право, че административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат правни и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която акта се издава. Според ВАС Административния съд - София град правилно е определил, че предварителното изпълнение на решението на митническия орган за отнемане на лиценза би довело до значителни и трудно поправими вреди не само за адресати на акта, но и за трети лица, което обуславя и необходимостта от спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение.

Двете определения на ВАС не подлежат на обжалване.

Агенция "Митници" депозира на 2 август в Административен съд София - град две жалби срещу определения 4343 и 4344 на съда, с които е спряно предварителното изпълнение на решения 527 и 528 от 22.07.2011 г. на директора на Агенция "Митници" за прекратяване на лиценза за управление на данъчен склад на Лукойл Нефтохим Бургас АД.

Според Агенция "Митници" Административният съд неправилно е приел, че Лукойл Нефтохим Бургас АД е доказал вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване. Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите.

При внимателния прочит на договорите, продавачът е Лукойл България ЕООД и Лукойл Нефтохим Бургас АД, което е друго дружество, не е страна по договорите.

Агенция "Митници" смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита. От определенията на съда ясно личи, че не са обсъдени аргументите на Агенцията във възражението по жалбата, депозирани на 01.08.2011 г. в 9 часа, въпреки дадения от съда кратък срок (един час) за това.

Съдът не е взел предвид, че актът на директора на Агенция "Митници" подлежи на предварително изпълнение по закон - чл. 53, ал. 3 от Закона за акцизите и данъчните складове. Съдът игнорира и важното обстоятелството, че Лукойл Нефтохим Бургас АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим отложено плащане на акциз. Отнемането на лиценза, респективно спирането на дейност на Лукойл Нефтохим Бургас АД е закономерна последица от неизправното поведение на складодържателя по отношение на задълженията, които е имал по ЗАДС, наред с всички други лицензирани складодържатели.

На 1 август с определения по две дела - № 6812/2011 и № 6813/2011 Административен съд София - град спря предварителното изпълнение на Решение № 527/22.07.2011 г. и Решение № 528/22.07.2011 г. на директора на Агенция "Митници", с които беше отнет лицензът на Лукойл Нефтохим Бургас АД.

Източник: БГНЕС