Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от 11 декември 2008 г., с което на Топлофикация Русе АД бе наложена имуществена санкция от 100 000 лв. за извършено нарушение по чл. 18, т.5 от ЗЗК (отм.), състоящо се в отказ за сключване на договор за извършване на услугата дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сграда етажна собственост с Техем Сървисиз ЕООД и по този начин е ограничило конкуренцията и увредило интересите на потребителите.

В своето решение съдът е потвърдил установеното от КЗК, че Tоплофикация Русе АД, като предприятие с господстващо положение на релевантния пазар, необосновано е отказало да сключи договор с Техем Сървисиз ЕООД за дялово разпределение на топлинна енергия.

ВАС е изтъкнал, че тъй като сключването на този договор е абсолютно необходима предпоставка за осъществяване дейността на Техем Сървисиз ЕООД на съответния географски пазар, събраните доказателства налагат извода, че Топлофикация Русе АД е осъществило нарушение, информират от КЗК.