ВАС потвърди санкцията от 300 хил. лв. за реклама на Ариел

1347
ВАС потвърди санкцията от 300 хил. лв. за реклама на Ариел

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2009 г., с което КЗК санкционира Проктър енд Гембъл интернешънъл опърейшънс СА за подвеждаща реклама на новаторска технология за отстраняване на петна и предотвратяване на бъдещото им появяване на препарата Ариел Прозим 7, информират от пресцентъра на надзорния орган.

Производството на КЗК установи, че излъчваната в България реклама не съдържа ясната информация, че е задължително многократно предварително третиране на дадена материя с препарата за постигане на желания ефект.

В решението си Върховният административен съд определя, че премълчаването на съществена информация за продукта е в състояние да подведе потребителя и да пренасочи потребителското търсене, като формира предпочитание към рекламирания продукт за сметка на други.

Съдът набляга на факта, че за да е заблуждаваща една реклама не е задължително наличието на вредоносен резултат. Достатъчно е само да съществува възможност за увреждане интересите на конкурент вследствие на рекламата.

Решението на ВАС е окончателно.

Въз основа на влязлото в сила решение на комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс, посочват от КЗК.

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg