Акционерите на Холдинг Пътища ще гласуват на извънредно общо събрание предложението на управителния съвет на компанията за преминаване към едностепенна система на управление, като органите на холдинга да са съответно общото събрание и съвета на директорите.

Решението за това ще се гласува на насроченото за 12 април ИОСА, информират от холдинга.

На него акционерите се предвижда да освободят членовете на надзорния съвет и да прекратят правомощията на НС и УС.

Проектът за решение гласи приемането на направеното от УС предложение за освобождаване на членовете на управителния и надзорния съвет на Холдинг Пътища, както следва - освобождава Васил Божков като член на НС, освобождава НОВЕ - АД - ХОЛДИНГ като член на НС, освобождава Йоана Чолакова като член на НС.

Предложенията за избор на членове на СД към ИОСА са Орлин Хаджиянков, Иван Иванов и Йоана Чолакова.

ИОСА ще се произнесе и по месечните възнаграждения на ръководството на холдинга, като предложението е следното - на председателя на СД (16 000 лв.), на изпълнителен член (14 000 лв.) и на всеки друг член (8 000 лв.).

За преминаване към едностепенна система на управление ще гласуват и акционерите на Мостстрой. Извънредното общо събрание ще се проведе ден след това на Холдинг Пътища.

Дневният ред на събитието предвижда обсъждане на решението за освобождаване на членовете на НС на Мостстрой и прекратяване на правомощията на НС и УС.

В поканата за свикване на на ИОСА се вижда, че акционерите на компанията ще гласуват предложението за освобождаване на членовете на УС и НС на дружеството, както следва - освобождава Васил Божков като член на НС, освобождава НОВЕ - АД - ХОЛДИНГ като член на НС, освобождава Ирена Маринова като член на НС.

Предложенията за членове на СД на Мостстрой са следните - Орлин Хаджиянков, Румен Йовчев и Ирена Маринова.

В материала се вижда още, че акционерите ще решават и за месечното възнаграждение на СД, а именно на председателя на борда на директорите в размер на 12 000 лв., на изпълнителен член - 8 000 лв. и на всеки друг член - 5 000 лв.

Акциите на Холдинг Пътища поевтиняват до момента на БФБ с 1.65%, до 2.38 лв. за лот, докато при Мостстрой все още няма сделки.