Съветът на директорите на Авто Юнион АД реши за обединяване на двете рент-а-кар компании в структурата си чрез вливане на Булвария Рент а Кар ЕООД (Avis) в Евролийз Рент а Кар ЕООД (Budget). И двете дружества са 100% собственост на Авто Юнион АД.

Решението е вписано в Търговски регистър, съобщиха от Еврохолд България АД.

„Основната цел на това преструктуриране е постигане на по-добра сегментация на пазара, което ще доведе до повишаване нивото на обслужване и удовлетвореност на клиентите. Това е предпоставка за затвърждаване на пазарните позиции на Avis и Budget в България и увеличаване на пазарния им дял", се казва в съобщението. „Чрез обединяването на двете компании се постига оптимизиране на ресурсите, редуциране на разходите за наеми и оптимално използване на автопарка".

Очакваното намаление на общите разходи е в размер на около 500 хил. лева годишно.

Авто Юнион АД консолидира автомобилния бизнес в структурата на Еврохолд България АД. Освен рент-а-кар компаниите, дружеството е един от играчите на пазара на нови автомобили у нас с изключителни права за продажбата на Фиат, Ланча, Алфа Ромео, Мазерати, Сааб и Мазда, както и оторизиран дилър на Опел и Шевролет. Компанията продава и мотопедите Пиаджо, Веспа и Джилера.

Същевременно от Еврохолд България АД съобщиха и за друга една настъпила промяна в групата, а именно увеличението на капитала на Евролийз Ауто ЕАД, което обстоятелство вече е вписано в Търговския регистър.

Решението за това е взето на заседание на представляващите едноличния собственик на капитала на лизинговата компания БГ Аутолийз Груп Б.В. (с търговско наименование Евролийз Груп). Дружеството увеличи капитала си от 15.5 млн. лева на 20 млн. лева чрез превръщане на неразпределената печалба за 2008 г. и 2009 г. и част от неразпределената печалба за 2010 г. в капитал по реда на чл. 197 от ТЗ.

Издадени са 4.5 милиона нови, неделими, поименни, непривилегировани, налични акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност от по 1 лев.

Емисионната стойност на всяка новоемитирана акция е в размер на 1 лев. Вноската на увеличението е за сметка на собствените средства на дружеството, отнесени по сметка „Неразпределени печалби". Останалата част от неразпределената печалба, реализирана през 2010 година, е отнесена във фонд „Резервен".

Евролийз Груп обединява лизинговия бизнес в структурата на Еврохолд България и извършва дейност на пазарите в България, Румъния и Македония.

Акциите на Еврохолд още не са търгувани на БФБ-София днес. Те приключиха вчерашната редовна търговия на ниво от 1.282 лв. за лот.