Виенската борса стартира български индекс

1103
Виенската борса стартира български индекс

Виенската фондова борса днес съобщи, че стартира нов индекс - Bulgarian Traded Index (BTX). BTX е теглови индекс в зависимост от капитализацията и ще включва седем от най-активно търгувани и големи компании на БФБ.

Седемте дружества са Химимпорт АД, ТБ Първа инвестиционна банка АД, Еврохолд България АД, ИХ България АД, ТБ Корпоративна търговска Банка АД, Монбат АД и Каолин АД.

BTX е 33-ият индекс, който ще се присъедини към тези, изчислявани от виенската борса. 22-а от тях следят национални, регионални и секторни пазари в Централна и Източна Европа.

Виенската борса калкулира и дистрибутира индекса BTX в реално време, в лева, евро и долари. BTX може да бъде търгуван и да бъде използван като основа за стандартизирани деривати като фючърси и опции, както и за други структурирани продукти.

Началната стойност е определена на 1000 пункта, стартирайки на 3 януари 2005 г. Параметрите за калкулация се преразглеждат на всеки три месеца, като композицията на индекса при нужда се променя на половин година.

Регионалните борси печелят от съвместните проекти с виенската борса поради ръст на търгуваните обеми. Примерно, между 2006 и 2007 г. повече от 250 млн. евро са инвестирани в румънски компании като резултат от съвместната работа между Виенската и Букурещката борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg