Виенската фондова борса стартира индекса CECE MID CAP

649
Виенската фондова борса стартира индекса CECE MID CAP

Виенската фондова борса стартира изчисляването и публикуването на нов регионален индекс - CECE MID CAP (CECE MID). Представителите от българска страна са Корпоративна търговска банка и Софарма.

Той се състои от тридесетте най-активно търгувани и с най-висока капитализация акции, листвани на борсите в Централна, Източна и Югоизточна Европа, които логично биха били включени в универсалния индекс CECE Extended, но не са включени в него поради по-ниската си пазарна капитализация или обеми на търговия.

Акциите от CECE MID ще могат да бъдат присъединени към индекса CECE Extended, когато достигнат критерия за размер на капитализация и търгувани обеми.

В момента CECE MID включва акции, листвани на борсите в Букурещ, Прага, Варшава, Будапеща, Белград, София, Любляна и Загреб. Определен е максимален брой от шест члена на индекса от една държава, за да се поддържа той колкото е възможно по-диверсифициран. Общото тегло на един пазар в индекса е ограничено до максимум 40%, а общото тегло на индивидуален член на индекса - на 10%.

CECE MID се пресмята в евро и щатски долари и информация за него се публикува в реално време. Индексът може да бъде използван за създаването на структурирани продукти и деривати като фючърси (futures) и опции (option). Стартовата стойност на индекса бе определена на 1000 пункта на 3 януари 2005 г. Обновяването на параметрите за изчисляване на индекса става на тримесечие, а съставът на индекса се обновява на половин година.

С CECE MID индексите на Виенската фондова борса се увеличават на общо 30.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg