Вписването на окончателния договор за продажбата на 50% от Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) в Търговския регистър е вече факт. Така се приключи сделката между VIVACOM и финансовия инвеститор Mancelord Limited за продажба на специализираното поделeние на БТК - Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), чийто основен приоритет за в бъдеще ще бъде развитието на телевизионно и радиопредавателната му мрежа. През юни сделката беше одобрена последователно от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), се казва в официално прессъобщение на телекома.

Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб. Националното управление ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа, за да осъществи своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване, както и за разработване на нововъведения в своята цифрова инфраструктура.

Според изискванията на Европейския съюз всички държави-членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. България също е поела ангажимент да спази този срок. За да може това да се случи, е необходимо изграждането на инфраструктура, която да направи излъчването чрез новата технология възможно.

НУРТС е водещ доставчик на услуги за радио и телевизионно излъчване чрез мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриваща почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията предоставя услугата наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T на територията на София. До момента то представляваше подразделение в рамките на групата на VIVACOM.

Сделката бе осъществена под формата на продажба на търговско предприятие по чл. 15 от Търговския закон, към която сделка се прилагат правилата за гарантиране на правата на кредиторите на продавача, съгласно разпоредбите на чл. 16 а, ал. 2 от Търговския закон, които осигуряват в срок от 6 (шест) месеца от вписване на прехвърлянето защитата на правата на всеки кредитор на VIVACOM или "НУРТС България" ЕАД, чието вземане не е обезпечено и е възникнало преди датата на вписването на прехвърлянето.