VIVACOM се споразумя с Мтел за преносимостта на номерата

1171
VIVACOM се споразумя с Мтел за преносимостта на номерата

VIVACOM подписа споразумение с Мтел за преносимостта на мобилните и фиксираните номера на клиентите си. Така от 6 август потребителите на двата телекома ще могат да сменят своя оператор по процедурата „на едно гише".

Това означава, че те ще могат да отидат директно в магазините или офисите на избрания от тях оператор и да заявят своето желание за прехвърляне. Приемащият оператор от своя страна поема всички останали процедурни въпроси, свързани с прехвърлянето на номера от даряващия телеком, без това да засяга клиента. Самият процес по пренасянето се очаква да става в рамките на една седмица от подаването на заявление при приемащия оператор, информираха от VIVACOM.

Споразумението е изготвено в пълно съответствие с нормативната уредба, изготвена от КРС. С неговото подписване са спазени препоръките на Европейската комисия за облекчаване на процедурата по пренасянето и предоставяне на свобода при избора на оператор от страна на българските граждани.

Освен намаляването на сроковете за пренасяне на номерата в документа, подписан между двете компании, са отразени и останалите препоръки на европейските институции и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Създават се облекчени условия при предсрочно прекратяване на договорите. До средноевропейското ниво е намален и размерът на административната такса, която операторите плащат помежду си за тази услуга.

Досега всеки клиент, който желаеше да пренесе своя номер, трябваше да посети първо офиса на сегашния си оператор, да получи сертификат за пренасяне и след това да отиде при новия оператор. Очаква се с новата процедура „на едно гише" да се увеличи броят на абонатите, които ще пожелаят смяна на оператора. Досега, по данни на КРС, са пренесени общо около 65 000 номера във фиксирани и мобилни мрежи.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg