Да подобри условията за организиране търговията на ценни книжа като направи пазара по-привлекателен и достъпен за чуждестранните инвеститори и създаде повече и по-качествени възможности за местните. Такава мисия си постави новият Съвет на директорите на Българска фондова борса, оповестена публично от новия председател на СД Асен Ягодин, който досега бе член на борда.

Основните цели на управление са в три направления - доверие и комуникация, пазарна инфраструктура и корпоративно управление на БФБ - София.

В частта на доверието и комуникацията борсовото ръководство ще се стреми да възстанови доверието и добрата комуникация между борсата и останалите участници на пазара, в т. ч. Комисията за финансов надзор, Централния депозитар и инвестиционните посредници.

На второ място Съветът на директорите желае да преустанови конфронтацията с КФН, като предложи в разумен срок алтернативи за решаване на проблемите с търговията на листвани малки и неликвидни компании (например Ефективно действащ OTC пазар). На трето място от борсата, в рамките на горепосоченото, ще се стремят да бъдат защитени по надежден начин интересите на миноритарните акционери и останалите засегнати страни.

По линия на пазарната инфраструктура ще се съдейства за повишаване на качеството на услугите, предлагани от ЦД като подпомага активно неговото модернизиране с оглед нуждите на пазара. Ръководството на БФБ, съвместно с ЦД да развие възможностите за свързаност с други депозитарни институции, като така се даде възможност за бърз и безпрепятствен достъп на чуждестранни инвеститори до местния пазар.

От борда на директорите на борсата си поставят за цел в разумен срок да се разработи и предложи възможности за търговия с фючърси и други дериватни инструменти, като по този начин стимулира активността на пазара и създаде възможности за по-добро управление на рисовете (хеджиране на открити позиции).

По отношение на корпоративното управление на БФБ новият СД ще определи непосредствените приоритети и цели пред ръководството на борсата, с оглед повишаване ефективността и резултатите на дружеството. Оттам ще предприемат мерки, насочени към повишаване техническата сигурност и надеждността на използваните системи.

Съветът на директорите си поставя и още за цел да работи целенасочено към подобряване на общия имидж на борсата в местен и международен план.

Асен Ягодин обяви, че в началото на следващата седмица бордът ще се събере да обсъди и други цели, които днес не фигурират в посочените по-горе. Самият той допълни още, че всички разумни предложения в полза на пазара и без да се нарушават правата на инвеститорите ще намерят отклик сред борсовото ръководство.

Очаквайте изключителни видео кадри от общото събрание на борсата!

Сн. Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ