С определение от 12 август 2011 г. Върховният касационен съд възстанови мениджърите на компаниите от Петрол Холдинг АД, съответно Орлин Тодоров като изпълнителен директор на групата, Светослав Йорданов като изпълнителен директор на публичното дружество Петрол АД и Йордан Георгиев като управител на Нафтекс Петрол ЕООД. Орлин Тодоров е възстановен като член на УС на Петрол АД и член на СД на Петрол Холдинг АД, а Светослав Йорданов като председател на УС на Петрол АД, информираха от холдинга.

Определението на Върховния касационен съд обезсилва издадената през май от съдия Румяна Паликарова от Софийския градски съд обезпечителна заповед за временно отстраняване на мениджърите на компаниите в холдинга. Това е третата поредна заповед на съдия Паликарова с аналогични мерки и втората за временно отстраняване, които се отменят от по-висша инстанция, се казва още в съобщението.

С определението си от 12 август 2011 г. Върховният касационен съд изрично подчертава, че „определението за допускане на обезпечение на посочените искове чрез повторно налагане на същата обезпечителна мярка е незаконосъобразно".

Върховният касационен съд също така подчертава, че временно отстраняване на мениджъри би засегнало дейността на съответното дружество, което остава без законен представител.

Със своя акт Върховният касационен съд прогласява като незаконосъобразни както постановеното по-рано определение на Софийски градски съд за временното отстраняване на ръководствата на компании от Петрол Холдинг АД, така и последвалото прекратяване на производството от страна на Софийския апелативен съд по жалбата за отстраняването на мениджърите.

Това е вторият случай през последната година, в който в продължение на месеци компаниите от Петрол Холдинг АД бяха без легитимно ръководство, което сериозно затрудни нормалната им дейност.

Сн.: Светослав Йорданов, изпълнителен директор на публичното дружество Петрол АД