Към края на септември 2015 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 2.212 млрд. лв.

Техният размер се увеличава с 311.2 млн. лв. (16.4%), в сравнение със септември 2014 г. (1.901 млрд. лв.), и намалява с 6 млн. лв. (0.3%) спрямо юни 2015 г.

Като процент от БВП общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към септември 2015г. е 5.1% при 4.4% от БВП към септември 2014 г.

Фондовете управляваха рекордните 2.3 млрд. лв. в края на март, когато вложенията на домакинствата са 636 млн. лв., сочи справка на Profit.bg

Три месеца по-късно инвестициите на домакинствата нараснаха до рекордните 736 млн. лв. от съвкупните 2.2 млрд. лв. в инвестиционните схеми.

В края на септември вложенията на населението вече са 645 млн. лв., или с близо 90 млн. лв. по-малко спрямо преди три месеца, като намалението е с по средно 3 млн. лв. на ден.

На какво се дължи това? От една страна, третото тримесечие не бе благоприятно за голяма част от капиталовите пазари, като е възможно и част от инвеститорите да са продали дяловете си.

Следва да се има предвид, че инвестициите във фондове могат да съчетани с поемането на по-висок риск, като те могат, както да донесат по-висока печалба, така и дори загуба.

Специалистите обаче препоръчват подобен вид инвестиции да се правят за по-дълъг период от време, за да се избегнат негативните периоди на пазарите.

Детайла информация за предлаганите местни фондове може да бъде намерена на страницата на Българската асоциация на управляващите дружества, където може да се проследи и тяхната доходност от началото на годината и от началото на съществуването му.

Вижте още: Най-голямата грешка, която младите правят със спестяванията си

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на акции или дялове от взаимни фондове.