В момента се водят преговори за продажба на 51% от капитала на Ломско пиво АД, съобщиха от дружеството. Очаква се пивоварната изцяло да смени мажоритарния си собственик до средата на 2008 г.

На 6 декември 2007 на смесен закрит аукцион ще бъдат предложени 900 000 акции на Ломско пиво АД. Пазарната партида за търговия е 1 лот = 1 акция при минималната цена за акция 3.50 лв., като няма да има максимална лимитирана цена. На аукциона може да се участва както с лимитирани, така и с пазарни поръчки.

Инвестиционният посредник, през който ще бъдат предложени акциите на Ломско пиво АД, е Бенчмарк Финанс АД. Броят на акциите, които ще бъдат предложени на аукциона, представляват 20% от капитала на пивоварната. При успешна реализация на аукциона тази седмица дружеството ще има free-float от над 45%.

Ломско пиво АД планира в началото на 2008 г. да основе дъщерно дружество в Румъния с цел посрещане високия интерес от страна на по-малките дистрибутори. Планираният износ за северната ни съседка и за други страни от Европейския съюз за следващата година възлиза на над 30% от производството на пивоварната и ще бъде реализиран чрез увеличаване на произвежданите количества пиво.

Дружеството е осигурило и над 70% от необходимия за 2008 г. пивоварен ечемик на цени, по-ниски от пазарните. В резултат на това следващата година се очаква ръст не само в приходите на дружеството, но и в нормата на печалба спрямо 2007 г.

Днес акциите на Ломско пиво се търгуваха на нива от 3.90 до 4.05 лв. за брой.