Изпълнителният директор на КОРАДО Груп Войтех Чамек даде подробности за инвестиционните планове на КОРАДО-България на специална пресконференция в Стражица, организирана по повод новата поточна линия на компанията за производство на тръбни радиатори за баня.

Печалбата на КОРАДО-България за изминалата година е близо 2 милиона лева. От тях като дивидент е решено да бъдат разпределени 1.6 милиона лева, което означава увеличение на дивидента на акция от 8-9 стотинки на 18 стотинки, сочат данните на дружеството.

Настоящата дивидентна доходност е при ниво от 6.5% от записаната цена на акцията. Тези, които са участвали през февруари 2015 г., определено ще получат един много добър доход, посочи Войтех Чамек.

В момента акциите на компанията се търгуват при нива от 4.5 лева, а цената преди 14 месеца е 2.75. Това е съществена капиталова печалба за относително кратък период.

„Аз съм акционер в близо 100-ина компании по света като частен инвеститор и мога да кажа, че рядко се вижда подобна възвръщаемост. Разликата е, че по принцип инвестирам в големи компании, докато тук говорим за една стартираща компания със сериозен потенциал за ръст“, коментира Чамек.

През април т.г. приключи втората част на инвестиционната програма на компанията в България с откриването на линия за производство на тръбни радиатори за баня. Стартът на програмата бе даден преди по-малко от две години, когато заработи нова поточна линия за стоманени панелни радиатори.

Поточната линия за радиатори за баня е най-съвременната като технология в цялата група, машините са доставени от италиански производители, асортиментът на произвежданите продукти е изключително широк.

Следващият етап от инвестиционната програма на компанията е изграждането на бояджийски цех.

„Става въпрос за много голяма инвестиция, както по отношение на капитала, така и по отношение на сложността на оборудването и неговата настройка. Трябва да сме много внимателни, за да не похарчим излишни средства за неща, които няма да доведат до добър ефект. Затова в момента обсъждаме как да осъществим инвестицията – наведнъж или на две фази”, посочи Чамек.

Капацитетът на новото производствено звено за радиатори за баня е около 200 000 бройки на година, като количеството зависи от вида на произвежданите отоплителни тела. За последните седем години производството на тръбни радиатори в групата е нараснало от 50 000 на 250 000.

Понастоящем КОРАДО Груп е третият най-голям производител на отоплителни тела в Европа.

„В една къща ключалката не е най-ценното нещо, но без нея всеки може да влезе. С други думи, това, което правим тук, е нашият ключ към успеха“, така Войтех Чамек определи значението на предприятието в Стражица за цялата група.

С новата линия тук ще се произвежда цялата гама радиатори, предлагани от компанията-майка.

Към момента в КОРАДО-България работят 140 души, а продукцията се реализира в България, Румъния, Украйна и Чехия. Налице е потенциал за разширяване на пазарите към Южна Америка, дори към развитите страни от Континентална Европа, каза Чамек.

Той потвърди, че и в бъдеще компанията ще продъли да изплаща дивиденти. „Това е основна част от нашата философия. Всеки, който е собственик, очаква срещу вложението си да получи някакъв вид приход, някаква печалба. Няма никакъв друг смисъл да произвеждаме каквото и да било, ако нашите собственици не са доволни от това и не получават възвръщаемост."

"Знаете, че акциите по принцип са рискова инвестиция. Те се смятат за по-рискови, отколкото да си държите парите в банката или в държавни облигации. Така че, ако искаш да имаш инвеститори, трябва да им предложиш нещо в замяна – обикновено става дума за дивидент или за разрастване на бизнеса. Това за мен е толкова естествено, както човек да има две ръце и два крака“, поясни Чамек.

Той посочи още, че най-важната цел сега е да продължи развитието на предприятието, без то да спира работа. "Това е като да строиш къща и в същото време да искаш да живееш в нея. Доволен съм, че постигаме тази цел“, коментира изпълнителният директор на КОРАДО-Груп.

Като втора важна цел той посочи увеличаването на ръста на печалбата и още по-добри резултати през следващата година.

„При сегашните условия всеки трябва да е готов за промени. Все още в библейски мащаби продължава притокът от бежанци. Това ще има огромни последици за държавните бюджети. Ресурсите в държавите ще са силно засегнати“, прогнозира Войтех Чамек.

Според него тези, които следят международните пазари, знаят, че цените на суровините се променят непрестанно и това създава сериозна несигурност както за компаниите, така и за населението.

„Ето защо целта, която сме си поставили - да задържим и увеличим печалбата в нашата фирма, не е лесна за постигане. Както казах, основната цел е инвеститорите ни да са щастливи. И да допринасяме за развитието на капиталовия пазар“, каза още Войтех Чамек.