Amazon.com вече е четвъртата най-голяма щатска компания по размер на пазарната си капитализация, след като вчера изпревари Exxon Mobil Corp.

Петролният гигант дори падна с две позиции – от четвърта на шеста, след като бе изпреварен и от Facebook. По този начин петте най-големи щатски публични компании са технологични – Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook.

Ръстът за Amazon обаче е повече от впечатляващ – от седма на четвърта позиция само в рамките на две борсови сесии. Основната причина за това са по-добрите резултати за второто тримесечие на платформата за онлайн търговия.

Още в петък Amazon изпревари Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет и Facebook, а ден по-късно успя да се изкачи и пред Exxon Mobil Corp., благодарение и на по-слабите от очакваното резултати за тримесечието от петролния гигант.

Последните данни на Market Watch сочат, че лидерът Apple е с пазарна оценка от 571.4 млрд. долара, а Alphabet, компанията майка на Google, се оценява на 549.5 млрд. долара. Третата позиция е за Microsoft с 440.9 млрд. долара, следвана от Amazon и Facebook, чиято капитализация възлиза на 364 и 357 млрд. долара.

Спадът от близо 3.5% в рамките на вчерашната сесия се отрази негативно на оценката на Exxon Mobil, възлизаща на 356 млрд. долара, докато седмият Berkshire Hathaway се оценява само на 1 млрд. долара по-малко – 355.