Емисиите на Агрия Груп Холдинг и Спарки бяха вписани в Централен депозитар, става ясно от седмичния бюлетин на институцията. Двете компании планират да осъществят вторични публични предлагания през следващите месеци.

Основният капитал на Спарки Русе е 3 млн. лв., след като бе увеличен от 1 млн. лв. Предметът на дейност на дружеството включва производството на косачки, силажокомбайни, мотокари, валяци, възли и екипировка.

За периода 1997-2006 дружеството е осъществило инвестиции за 10 млн. евро в нови технологии, оборудване и обучение на персонала.

Плановете на компанията за периода 2007-2010 година включват инвестиции на стойност за над 23 млн. евро за изграждане на нов завод, оборудван с най-модерна техника, производствени линии и внедряване на нови технологии, както и за ново високо технологично оборудване и машинен парк.

„Агрия Груп Холдинг” АД, гр. Варна, чрез дъщерните си дружества „Кристера” АД, гр. Попово, „Кристера-Агро” ЕООД, гр. Девня, „Агро” ЕООД, гр. Варна, „Хлебозавод Корн” АД, гр. Варна, „Хлебозавод Корн” АД, гр. Шумен, „Хлебозавод Корн” АД, гр. Търговище и „Корн-К” АД, гр. Варна, работи в следните сектори от икономиката: хранително-вкусова промишленост и по-специално в областта на бързооборотните стоки, преработватална промишленост – преработка на зърно и агропроизводство.

По прогнозни данни за 2007 г. Агрия Груп Холдинг ще има печалба от 1.788 млн. лв. при приходи от продажби за 48.749 млн. лв.

В Централен депозитар бе вписано и увеличението на капитала на Торготерм от 750 хил. лв. на 3 млн. лв. Кюстендилският производител на кухненско оборудване също планира листване на борсата до края на 2007 г. За миналата година предприятието увеличава нетната си печалба с близо 50 на сто, до 879 хил. лв. при приходи от продажби в размер на 7.244 млн. лв.