С решение на Комисията за финансов надзор Каолин АД бе вписано в публичния регистър. След проведеното първично публично предлагане в началото на април капиталът на компанията нарасна от 20.419 млн. лв. на 25 млн. лв.

В подписката участваха 1186 лица, а общата набрана сума от дружеството е 61.8 млн. лв.

Дружеството възнамерява да използва набраните средства за рефинансиране на част от задълженията си към банки и лизингови компании и за финансиране на своята инвестиционна програма, става ясно от проспекта на компанията.

В страната Каолин планира да увеличи капацитета си на производство и да насочи усилията си за развитие на продуктите, както и гарантиране на качеството и надеждността на произвежданите продукти и за намаляване на производствените разходи.

Друга част от набраните средства ще бъде насочена към придобиване на компании в Югоизточна Европа, както и за развитие на проекти на зелено.

Каолин АД има нетна неконсолидирана печалба в размер на 5.464 млн. лв. за първото тримесечие на 2007 г., спрямо 1.302 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

За периода нетните приходи от продажби са на стойност 22.742 млн. лв., или с 51.29% повече от първите три месеца на 2006 г. Финансовите постъпления се увеличават до 2.863 млн. лв. срещу 390 хил. лв. за предходния период.

Каолин е най-големият производител на индустриални материали в Югоизточна Европа с предмет на дейност добив и преработка на каолини, кварцови пясъци, глини, варовици, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, керамични преспрахове и др.