Умерен оптимист съм за продажбата на „Кремиковци", заяви синдикът на металургичния комбинат Цветан Банков. „Трудно ми е да прогнозирам. Оптимист съм за цялостната процедура. Тя няма алтернатива, така или иначе този обект ще трябва да бъде продаден. Дали ще стане днес или на втория търг - това не мога да преценя", каза Банков.

Според законовото изискване за допускане до участие в търга участникът трябва да се яви до определен час и да представи в запечатан плик документ, удостоверяващ внасянето на задатъка. Чак тогава може да се установи дали е извършено внасяне на задатък, обясни Банков.

„Когато се яви кандидатът и представи в запечатан плик документ за внесен задатък и предложението си за цена, изписано с цифри и думи, чак тогава мога да разбера, че той реално ще се яви и реално е внесъл парите. Задатъкът може да бъде внесен до последния момент. До края на работния ден в петък нямаше постъпили такива средства по особената сметка на „Кремиковци". Но това не означава, че няма да постъпят днес", каза Банков, цитира от Фокус.

Според него началната цена на обособената част от имуществото на комбината, която е 565.5 млн. лв., не подлежи на коментар. Банков обясни, че методите за оценка на имуществото са определени от събранието на кредиторите и се прилагат вече повече от десет години в България в производствата по несъстоятелност. Под тази оценка на този търг не могат да се правят предложения за цена. Ако се стигне до втори търг, не могат да се правят предложения за цена по-ниски от 80 % от оценката.

„Сумата е огромна. Сделка, в която разплащането ще се извърши в реални пари без никакви други финансови инструменти с такъв мащаб, аз не си спомням да е извършвана у нас през последните 20 години", подчерта Банков. Попитан дали е тактика потенциалните участници в търга да изчакват следващия търг, за да се намали цената, Банков заяви: „Всичко се случва и всичко е възможно, зависи от инвеститорите и интересите".

Припомняме, че търгът за Кремиковци е насрешчен за 13 часа, днес- на 13 септември.

Дружеството беше обявено в ликвидация в края на май, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лв..