„Спазихме времевият график по имплементирането на XETRA, като се надявам стартът на новата търговска платформа на БФБ да е факт през средата на юни,“ заяви Бистра Илкова, изп. директор на Българска фондова борса на провелата се по-рано днес дискусия за „Предизвикателствата пред българския капиталов пазар и готовността за старт на новата платформа за търговия на Българска фондова борса – XETRA”.

Освен Бистра Илкова на срещата присъстваха още Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, и Емилия Ченгелова, социолог. С дискусията се постави началото и на проекта „Укрепване капацитета на структурите на гражданското общество за подобряване на корпоративното управление и развитие на корпоративната социална отговорност“, финансиран по линия на ОП „Административен капацитет“.

На този етап обаче Комисията за финансов надзор не е одобрила измененията и допълненията в Правилника за дейността на БФБ. Без този административен акт обаче търговията с новата търговска система не би могла да започне.

„Проектът за изменението на Правилника бе готов още през март,“ заяви Бистра Илкова. По нейна информация на 21 април се е състояла експертна среща, по инициатива на КФН, на която са обсъдени и разгледани в детайли промените в Правилника. „Ръководството на БФБ взе под внимание забележките на комисията като, заедно с препоръките на заинтересованите асоциации, Съветът на директорите прие на 8 май окончателния вариант,“ каза още Илкова.

Тя допълни, че в последствие окончателният вариант е предоставен на надзорния орган, който в рамките на един месец е трябвало да се произнесе. „Вероятно причината за забавянето се дължи на това, че в рамките на Комисията проектът преминава също през отделни инстанции,“ сподели Илкова. Васил Велев обаче се надява, че отговорът на КФН ще е ясен в най-скоро време.

Едно от съществените изменения в бъдещия Правилник за дейността на БФБ е в раздел IV „Правила за търговия“, който е съобразен с преминаването от RTS към XETRA.

Бистра Илкова допълни, че засега остават обявените два дни, през които няма да се провеждат търговски сесии. Мярката е по настояване на ЦД като времето е необходимо за приключване на сетълмента при сделки, сключени със старите кодове на публичните компании.

Сн.: Бистра Илкова, изп. директор на Българска фондова борса (Profit.bg)