Пазарът преживява напълно нормална корекция, която може да се окаже оздравителна, каза по време на днешната конференция „Прегрява ли фондовата борса” Николай Ялъмов, управител на ИП Капман и член на Управителния съвет на БАЛИП.

Въпреки корекцията Ялъмов сподели, че очаква трендът да бъде възходящ в следващите 1-2, че дори и 3 г.

Причините за настъпилата корекция, макар и очаквана, са няколко, заяви Ялъмов. „Първата е, че не е нормално доходността на българския пазар да надвишава европейската, въпреки че голяма част от компании направиха бизнеса си легален.”

„На второ място, голяма част от инвеститорите са с ниска финансова култура. Трето, насочиха се огромни интереси и ресурси в пазара, който не е толкова голям и това доведе до ръст на цените.

Настоящият момент наистина може да се окаже оздравителен, тъй като от пазара излизат чисто спекулативните средства. Именно ниската финансова култура трябва да изведе на преден план колективните инвестиционни схеми, където инвестициите се управляват от професионалисти, сподели още Ялъмов.

Корекцията оказва влияние и на предстоящите IPO-та. Въпреки че някое от следващите може да се презапише многократно в деня на стартиране на търговия, книжата му могат да започнат да се търгуват под емисионната стойност.

Ялъмов допълни, че късите продажби не са самоцел. „За това трябва ликвидност, добър клиринг и евентуално предшествие от други инструменти.