Решението за ОЦК – Кърджали е кредит в размер около 4 млн. лв. за разплащане на работниците, ремонт на завода и възможност проблемите да се решат в добра обстановка, каза Васил Яначков, председател на Синдикална федерация "Металици" към КНСБ.

4.3 млн. лв. влязоха в сметката на ОЦК – Кърджали от ГОРУБСО – Мадан, но бяха автоматично иззети от банката, продължи Яначков. Това беше моментът, който беше пропуснат и правителството беше заблудено.

С тези пари още тогава щеше да се приключи сагата със заплатите, да се направи необходимият ремонт и заводът щеше да заработи. Проблемите със собственика щяха да се решат в нормална обстановка, каза още Яначков.

Според информацията на КНСБ работещият персонал е 484 човека, от началото на март са напуснали 103 души след протестите. За февруари на работниците се дължат 300 хил. лв. за заплати, а общият размер на дължимите осигуровки е 1.7 млн. лв. Задълженията на ОЦК – Кърджали са общо 190 млн. лв., а дългосрочните активи на комплекса – 235 млн. лв., съобщава БГНЕС.

Според Яначков, изпадането в несъстоятелност ма комплекса няма да реши проблема, защото голяма част от активите в оборудването са остарели. Автоматично влизане в несъстоятелност е тогава, когато задълженията надхвърлят дълготрайните активи. Ако заводът продължи да не работи, това може да доведе до невъзможността да поднови продукцията си.

Премиерът трябва да се намеси директно в този случай, каза още Яначков. Призовахме колегите ни да прекратят гладната стачка. Тя постигна целта си, по-нататъшното гладуване щеше само да влоши тяхното състояние, каза още Яначков.

Банките отлично знаят за състоянието на завода. Според председателя на федерация "Металици" те само ще губят, ако вкарат завода в несъстоятелност или не инвестират. Не адмирирам брутална намеса на правителството, освен за търсене на инвеститори може да се работи и в посока банката - кредитор да осигури средства за завода, за да възвърне загубите си, продължи Яначков.

Твърденията, че сме бедни на природни богатства не са верни, заяви той. Може би най-доброто находище на медни руди в Европа е в България, най-добрият завод за черна и електролитна мед също. Това, което липсва на нашата страна е национална надпартийна стратегия за развитие на рудодобива и металопроизводството.

Държавата би следвало да може да определи санкция, в която да отстрани собственика и да съхрани предприятието, смята Яначков.

Официално ще внесем подписка в защита на ОЦК – Кърджали в Народното събрание, заяви Вельо Стайков, председател на синдикалната организация на КНСБ в ОЦК. Събрани са 10 028 подписа, благодаря на гражданите на Кърджали за тяхната подкрепа. При евентуално пускане на завода ще трябва да бъде разговаряно за връщане на напусналите работници, амортизацията на оборудването също е проблем, посочи още Стайков.