Ясни са критериите за влизане в новия борсов индекс

1155
Ясни са критериите за влизане в новия борсов индекс

На проведено заседание на Националната Комисия за Корпоративно Управление, състояло се в четвъртък в сградата на Българска Фондова Борса - София, бe обсъдена предложената от борсата Методология за изчисляване на индекса на компаниите с добро корпоративно управление.

Бе постигнато съгласие емисиите в новия индекс да отговарят на минимални изисквания за ликвидност, в т.ч. минимален реализиран оборот и брой сключени сделки, както и минимална пазарна стойност на фрий-флоута, като конкретните стойности ще бъдат съобразени с ликвидността на дружествата, които към момента са приели да спазват Националния кодекс за корпоративно управление.

Прието бе избора за емисиите в индекса да е на база на: (1) представени от емитентите попълнени карти за самооценка относно спазването на принципите на Националния кодекс за корпоративно управление и (2) последващо преразглеждане на резултатите от картата при необходимост от страна на Националната комисия.

След одобрение на финалния вариант на правилата и на картата те ще бъдат представени на обществеността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
19:09 | 17 September 2010
Критериите за влизането на дружества в новия борсов индекс са важни, но ликвидността на техните акции би трябвало да се определя за по-голям период. Как например ще се определи ликвидността на акциите на новото публично дружество на българския фондов пазар, каквото е Българска фондова борса - София АД? След като започне търговията с неговите акции, пазарът и съответно принципа за търсенето и предлагането, ще определят равновесната цена за тези акции. Броят на сключените сделки с акциите на дружествата за определен период не би трябвало да се сравняват за дружества от различни икономически сектори и с различна номинална стойност. Естествено е, че дружества с голям брой емитирани акции, голяма номинална стойност на акциите, голям фрий-флоут и т.н., ще бъдат с по-ликвидни акции. В този аспект, за да се повиши ликвидността на българските публични дружества, те трябва да се групират в различни борсови сегменти според пазарната им капитализация и броя на емитираните акции. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg