Акционерите на Явор АД-Варна ще гласуват предложение за разпределение на дивидент от 80 лв. на акция, става ясно от съобщение на Българска фондова борса.

Събранието е насрочено за 18 март 2008 г. Компанията приключи 2007 г. със счетоводна печалба от 17.234 млн. лв., като общо 9.002 млн. лв. ще се използват за дивиденти, а 2.244 млн. лв. за покриване на загуби от минали години.

Останалата сума ще бъде отнесена във фонд “Резервен" на дружеството, гласи предложението.

Припомняме, през юли компанията погаси задълженията си към Агенцията за държавни вземания, възникнали по реда на Закона за уреждане на необслужваните кредити в общ размер на 2.291 млн. долара.

Общото събрание на акционерите ще гласува и предложение за промяна на предмета на дейност на дружеството, като той ще се промени на: Строителство на жилищни, търговски, промишлени и други сгради, придобиване или строителство на недвижими имоти с цел продажба, посредничество за сделки с недвижими имоти, управление на недвижими имоти, отдаване под наем на недвижими имоти и движими вещи, извършване на сделки с интелектуална собственост.

Акционерите на компанията ще овластят управляващите и представляващи дружеството за извършване на сделка с активи на дружеството. Ще се сключи договор за учредяване право на строеж, с който дружеството като поемател да придобие правото да построи обществена сграда - търговски комплекс с РЗП до 3 461.4 кв. м. на надземните етажи съгласно надлежно одобрен проект в недвижим имот, намиращ се в гр. Варна, жк Младост, І м. р., представляващ урегулиран поземлен имот (УПИ) І-210, за търг. комплекс, кв. 11, с площ от 3 846 кв. м, със собственика на недвижимия имот Интерком груп ООД (заинтересовано лице по смисъла на чл. 114, ал. 5 от ЗППЦК), за цена от 819 200 лв.

Общо 5 млн. евро финансиране под формата на договор за заем ще се отпуснат на Интерком груп ООД, със срок за връщане на заема една година от предоставяне на паричните средства и възнаградителна лихва от 8% годишно.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 28 февруари 2008 г.