Вчера стартира публичното предлагане на фондът Юг Маркет Оптимум, който е колективна инвестицонна схема от балансиран тип.

„Вече има голям интерес към фонда и очакваме още в първия ден, в който обявим нетна стойност на активите (днес), да преминем прага от 500 хил. лв., съответно, ще започнем да обявяваме цена на обратно изкупуване“, съобщи за Profit.bg, Гено Тонев, портфолио мениджър на фонда.

При нормални обстоятелства се предвижда около 40% от портфейла на Договорния фонд да е съставен от акции. Делът на дълговите ценни книжа, включително ипотечни, други корпоративни и общински облигации, и ДЦК ще е 50% от активите.

Юг Маркет Оптимум е насочен към всички, които искат да инвестират в КИС с умерен риск, но както и първия ни фонд, така и този са насочени основно към индивидуални инвеститори, каза още Гено Тонев.

При условие на продължително пазарно понижение ще се пристъпва към изтегляне на инвестициите от групата на акциите и насочването им към ниско-рискови активи.

С решение на КФН от 12 февруари „Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД получи разрешение за организиране и управление на Договорен фонд „Юг Маркет Оптимум".

Юг Маркет Оптимум е вторият фонд на Управляващо дружество „Юг Маркет Фонд Мениджмънт". Първият, Юг Маркет Максимум, привлече интереса на над 700 индивидуални клиенти, допълни Тонев.

Юг Маркет Максимум отчита най-висока доходност за последните 12 месеца сред договорните фондове в България – от около 30 на сто.