Пловдивския полиграфически комбинат Пловдив Юрий Гагарин БГ (

) регистрира 1.44 млн. лв. загуба към 31 март 2008 г. при 1.59 млн. лв. печалба към същия период на миналата година. Това се вижда от публикувания по-рано днес тримесечен неконсолидиран отчет на компанията.

Относно отрицателния финансов резултат от компанията сочат, че финансовите резултати за първото тримесечие на 2008 г са били прогнозирани от дружеството, въпреки че не е изготвяна отделна прогноза за този период.

Предвижданите резултати към 31 март са взети предвид при изготвянето на производствената програма и прогнозната реализация на продукция, представени в раздел “Предвиждано развитие на дружеството през 2008 г.” в годишния доклад за дейността на дружеството през 2007 г.

Очакваните доходи и развитие на “Пловдив-Юрий Гагарин БТ” АД през 2008 година се основават в най- голяма степен на състоянието и развитието на цигарените фабрики от групата на Булгартабак, които формират 80% от реализацията на дружеството за 2007 г. и ще останат основен клиент на дружеството и през 2008 година.

Основните фактори, които ще влияят върху реализацията на тютюневи изделия на вътрешния пазар през 2008 година са посочени в годишните отчети на цигарените фабрики и на Булгартабак холдинг.

Загубата се дължи предимно на намалението на реализацията на продукция за дружествата от група Булгартабак, продиктувано от свръхпроизводството на цигарени изделия през четвърто тримесечие на 2007 г. и вдигането на акциза за тези стоки от 1 януари 2008 г.

Част от обема им е компенсиран с реализация за други клиенти от страната и чужбина. Освободеният производствен капацитет на дружеството е използван за извършване през този период на необходимите планови ремонти на машините и започване на поетапното преместване на Механичен цех и Печатна дейност в нови производствени сгради. Дейността по преместването е съпроводена от допълнителни разходи, чиято възвръщаемост предстои, се посочва още от компанията.

Общите приходи от дейността се свиват от 10.97 млн. лв. на актуалните 7.78 млн. лв. Нетните приходи от реализирана продукция са 7.41 млн. лв. при 9.54 млн. лв. година по-рано.

Подробности за приходите от дейността могат да се намерят в Междинния доклад за дейността на компанията към 31 март. От тям може да се види, че 76% от продажбите са за вътрешния пазар към 24% за износ. В основата на приходите от продажби се дължи на печатната дейност (73%, или 5.54 млн. лв.), филтрова дейност (17%, 1.28 млн. лв.), от резервни части (8%, или 585 хил. лв.) и продажба на активи (2%, 173 хил. лв.).

Днес акциите на Пловдив Юрий Гагарин БТ поевтиняха с 9.5%, до средните 64.83 лв. при обем от 1 992 изтъргувани лота.