Планираните инвестиционни разходи от Юрий Гагарин за закупуване на машини и оборудване за печатната дейност и за филтърното производство през 2011 г. са за над 12 млн. лева, информират от пловдивското дружество.

С протокол от проведеното заседание на 7 февруари, Съветът на директорите на Юрий Гагарин реши за закупуване на съвременна технологична линия за тройно комбиниране на филтри за цигари, производство на холандската фирма International Tobacco Machinery.

Общата сума на инвестицията възлиза на 2.95 млн. евро и ще се осъществи чрез сключване на договор за банков кредит и собствени средства.

Закупуването на новото оборудване е обосновано от увеличеното търсене на комбинирани филтри за цигари с активен въглен и други специфични физико-химически показатели. Предимствата му се изразяват във възможностите за производство на голямо разнообразие от филтри за цигари с различни диаметри, дължина и сегментация, използване на различни материали, високо качество и голяма производителност, бърза замяна на модулите, лесно преобразуване и поддръжка, обясняват от компанията.

Акциите на Юрий Гагарин не са търгувани на борсата от 7 февруари, когато цената се установява на 40.499 лв. за лот.