Юробанк И Еф Джи Груп отчита задоволителна доходност и солидни коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност за първите шест месеца на 2010 г., въпреки неблагоприятните условия в гръцката икономика и влошената макроикономическа среда, се казва в официално прессъобщение на финансовата институция.

Банковата група, част от която е Пощенска банка, отбелязва увеличение на приходите с 2% и спад в оперативните разходи с 3%. Печалбата преди провизии се повишава с 6.5 на сто за полугодието спрямо съответния период на миналата година.

Групата увеличи провизиите за лоши кредити в Гърция, за да подсили баланса си, като това се отрази на нетната печалба, която се сви до 95 млн. евро от 169 млн. евро през същия период на 2009 г.

Групата постига подобрение на резултатите си в Централна и Югоизточна Европа, където отчита нетна печалба от 12 млн. евро през първите шест месеца на текущата година. Тази положителна промяна се дължи на подобряване на макроикономическите условия в региона и силното присъствие на групата. Капиталовата адекватност на Юробанк И Еф Джи Груп продължава да е висока, достигайки 11.,8% в края на шестмесечието в сравнение с 11.5% преди година.

Нетният приход от лихви се подобрява с 2% на годишна база и възлиза на 1.2 млрд. евро в края на юни 2010 г., но отбелязва спад на тримесечна база до 561 млн. евро от 592 млн. евро през първите три месеца на тази година главно поради повишената цена на депозитите.

Нетният лихвен марж на групата (нетният лихвен доход разделен на средната стойност на общите активи) спадна до 2.69% през шестмесечието от 2.78% през първото тримесечие.

Общите приходи от такси и комисиони достигат 253 млн. евро през първите шест месеца на 2010 г., което представлява увеличение от 8% на годишна база.

Успешното управление на портфейла от ценни книжа на групата продължава да дава положителни резултати, като печалбата от акции, облигации, деривати и обмяна на валута нараства до 90 млн. евро през полугодието от 78 млн. евро година по-рано.

Общо приходите от търговия на акции, дивиденти и други дейности, които не са основни за банката, достигат 96 млн. евро, в сравнение със 108 млн. евро през същия период на 2009 г. Общите приходи се повишават с 2% до 1.5 млрд. евро на консолидирана база през първата половина на 2010 г. в сравнение със същия период през 2009 г.

Оперативните разходи на групата се свиват с 3% на годишна база през първото полугодие в съответствие със стратегията за задържане на разходите. В резултат на ограничените разходи и увеличението на приходите коефициентът за ефективност се подобрява до 46.7% от 49.1% през първата половина на 2009 г.

Същите фактори спомагат и за увеличение от 6.5% на годишна база на приходите преди провизии, които достигат 800 млн. евро през шестмесечието от 751 млн. евро през същия период на 2009 г.

Провизиите за лоши кредити в Гърция нарастват през шестмесечието в резултат на икономическата рецесия, но отбелязват спад в Централна и Югоизточна Европа благодарение на подобрените макроикономически условия в региона.

Въпреки глобалната рецесия и въздействието й върху търсенето на кредити в Гърция и региона на Централна и Югоизточна Европа, кредитният портфейл на Юробанк И Еф Джи Груп се увеличава с 4% на годишна база и достига 58.6 млрд. евро в края на шестмесечния период.

Фирмените кредити нарастват с 6% на годишна база, ипотечните кредити се увеличават с 14%, докато потребителските кредити намаляват с 14% в резултат на стратегията на групата да увеличи дела на обезпечените кредити в портфейла. Ликвидността остава стабилна, като намалението на клиентските депозити в Гърция през първата половина на 2010 г. е породено от проблемите с публичните финанси на страната и временните притеснения за способността й да изпълни задълженията по дълга си.

Юробанк И Еф Джи Груп продължава да е добре капитализирана, въпреки трудностите в глобалната и в частност гръцката икономика. Коефициентът на капитала от първи ред е 10.6% в края на шестмесечието в сравнение с 10.2% преди една година, а коефициентът на обща капиталова адекватност се увеличава до 11.8% от 11.5% за първите шест месеца на миналата година.

Групата премина успешно стрес тестовете, проведени от Комитета на европейските институции за банков надзор, Европейската централна банка, Европейската комисия и Националната банка на Гърция. Групата получи една от най-високите оценки сред всички гръцки и кипърски банки, както и сред големите международни банки с присъствие на регионалните пазари, на които и Юробанк оперира.

Групата отбелязва особено положителни резултати в Централна и Югоизточна Европа през изминалия шестмесечен период, където нетната печалба достига 12 млн. евро. Добрите резултати се дължат на увеличените приходи на годишна база с 5% до 499 млн. евро при 475 млн. евро за първата половина на 2009 г.

В същото време оперативните разходи се задържат на годишна база, като достигат 300 млн. евро за първите шест месеца на 2010 г. Кредитната експанзия в региона показва признаци на възстановяване, като заемите се увеличават с 9% на годишна база и достигат 15.4 млрд. евро в края на юни. Клиентските депозити също отбелязват ръст от 4% на годишна база и достигат 10 млрд. евро в края на полугодието.