Малко повече от 2 месеца преди края на 2016 г. вече имаме първото успешно реализирано първично публично предлагане (IPO) на емисия акции на Българска фондова борса. Технологичната компания Алтерко успя да набере 2.175 млн. лв. Записани бяха предложените 1.5 млн. нови акции на цена от 1.45 лв. за брой.

Средствата ще се използват основно за производството, реализацията и усъвършенстването на продуктите SHE (система за автоматизиран контрол на дома) и MyKi (смарт часовник за деца), както и за оборудването на развоен център за разработка на нови технологии и устройства от сегмента на „Интернет на нещата“, който е приоритетен за бъдещото развитие на групата на Алтерко АД.

Всички дейности, свързани с това бизнес направление, ще се разработват и развиват от Алтерко Роботикс ЕООД, което е дъщерно дружество на Алтерко АД.

Очаква се емисията акции да стартира търговия на Българска фондова борса от 28 ноември 2016 г.

IPO пазарът в България – 10 години мъки и доста милиони

Заедно с Алтерко, общият брой на компаниите, осъществили IPO у нас, вече е 28. Съвкупната набрана сума достига 479.034 млн. лв., сочи справка на Profit.bg.

Лидер в това отношение е Първа инвестиционна банка, която е и единствената, набрала повече от 100 млн. лв. - 107 млн. лв. през 2007 г.

Следват Каолин с 61.8 млн. лв., която бе отписана от регистъра на публичните дружества, и намиращата се в несъстоятелност Корпоративна търговска банка с 58.5 млн. лв.

През 2006 г. на капиталовия ни пазар се листват Химимпорт (44.3 млн. лв.) и Монбат (32 млн. лв.), а година по-късно това прави и Енемона (33.6 млн. лв.), чийто акции днес се търгуват на Алтернативния сегмент на Българска фондова борса.

С по над 10 млн. лв. набран ресурс са още 8 компании – Трейс Груп Холд – 22 млн. лв., оставащо в историята като IPO-то с най-голямо презаписване от близо 1480 пъти, Девин, Агрия Груп Холдинг, ЦБА Асет Мениджмънт, Инфра Холдинг, Сирма Груп Холд, Билборд и Адванс Екуити Холдинг.

Общо 620 участници в записването в края на 2007 г. на Трейс Груп Холд подадоха заявка за максималния брой акции от 200 000 акции с обща стойност 22 100 000 лв. Подадените поръчки тогава достигнаха рекордните 32 млрд. лв.

Именно Сирма Груп пък бе последното осъществено първично публично предлагане на БФБ-София. Книжата на технологичната компания започнаха търговията си на борсата на 23 ноември, или точно преди около година.

С оглед създаването на Съвет за развитие на капиталовия пазар у нас, както и думите на Делян Добрев, че това ще е приоритет на правителството в идните години, надеждите на инвеститорите са за все повече компании, които да изявяват желание за листване – частни, но и държавни гиганти, чрез които борсата ни да предизвика интерес и сред чуждестранните инвеститори.