За 50 години от създаването на курорта Златни пясъци през комплекса са преминали 15 милиона туристи, съобщиха на пресконференция днес от инициативния комитет за отбелязването на годишнината. В момента на територията на курорта има 83 хотела, допълва БТА.

Заетостта на местата в комплекса към момента е 85 процента. От инициативния комитет са изчислили, че за 50 години в курорта са работили над 500 000 души.

Кметът на Варна Кирил Йорданов, който е съпредседател на инициативния комитет, посочи, че за отбелязване на годишнината покани са отправени към президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев.

Първата копка на комплекса е направена преди 51 години, а година по-късно курортът приема първите си гости - туристи от бившите ГДР и Чехословакия.

Първият построен хотел в курорта е "Родина", а сега на неговото място се намира четиризвездният хотел "Иберостар Обзор Бийч".

Тържествата за отбелязването на годишнината на курорта ще са от 30 юни до 7 юли, като входът за всички прояви по време на отбелязването е свободен. По време на тържествата е предвидено да бъде открита изложба, посветена на годишнината.

В неделя, 1 юли, на откритата сцена пред хотел "Адмирал" ще има джаз фестивал, а ден по-късно на същата сцена ще е рок фестивалът "Златни пясъци 2007".

В програмата са предвидени латино фиеста, концертна програма на казино-вариете "Интернационал" и други прояви.