„Воплите, че ще има срив в капиталовия пазар, не отговарят на истината, а и размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“, каза днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Екипът на Profit.bg реши да припомни и няколко други „крилати фрази“ за Българска фондова борса.

През 2007 г., в интервю за в. 24 часа, бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов споделя: "Капиталовият ни пазар в момента е тенджера под налягане, която няма клапаните, които да изпуснат напрежението."

През 2014 г. бившия заместник-министър на финансите и настоящ финансов министър Владислав Горанов заяви в интервю за сп. Тема:

„Борсата ни е добре финансово. Фактът, че на нея няма атрактивни инструменти, които да се търгуват, е проблем на правителството дотолкова, доколкото е проблем и пазарът на череши в Кюстендил. Дори трябва да сме по-загрижени за онзи пазар, отколкото за капиталовия пазар“.

За да стигнем до 2014 г., когато председателят на бюджетната комисия заяви, че „размерът на нашия капиталов пазар не е кой знае какъв“.

Ще оставим думите по-горе без коментар. Вашият какъв е?

Имайте предвид, че в САЩ дори се изготвя класация на най-големите непублични компании, или иначе казано, в икономически развитите държави е престижно да си на борсата, най-малкото защото можеш да получиш евтино финансиране.