Цигарите поскъпват от януари догодина, но все още не се знае с колко стана ясно вчера. Според информация, изтекла в медиите акцизът за цигарите ще скочи драстично, което ще доведе до увеличение на цигарите средно с 30 на сто. Така най-масовите марки цигари ще поскъпнат с левче.

Според планирания разчет през следващата година акцизът върху цигарите трябва да скочи до 64 евро на 1000 къса, колкото е минималният за Европейския съюз Най-вероятно обаче увеличението ще бъде по-сериозно и ще достигне до 76 евро на 1000 къса.

Правителството

"Средният акциз на цигарите в ЕС е над 100 евро на 1000 къса, средният акциз в Централна и Източна Европа, държавите, които също като нас са влезли през последните няколко години в ЕС е над 80 евро, така че от тази гледна точка България е много по-далеч, отколкото държавите, които са влезли с нас или малко преди нас в ЕС", каза вчера министърът на финансите Симеон Дянков, предаде БНТ.

Икономистите

Облагането на цигарите с по-висок акциз цели увеличаване на приходите в бюджета за следващата година, който ще трябва да работи в условията на криза. Според икономисти правителството в момента тества търпимостта на обществото към определени антикризисни мерки преди да реши коя от тях да приложи. Част от тях ще бъде вероятно и извънредното повишение на акциза на горивата от следващата година, предаде БНТ.

Експертите обаче предупреждават, че подобно поскъпване ще доведе до увеличение на контрабандата. Според експерти сивият сектор заема около 30 на сто от пазара, докато легалният пазар продължава да се свива.

Булгартабак

Ако от януари акцизът на цигарите се повиши драстично, смятам, че февруари-март „Булгартабак" ще фалира, заяви бившият директор на холдинга Корнелия Нинова за Агенция „Фокус".

Практиката от 2007 година насам, откогато увеличаваме акциза всяка година на три равни стъпки, показва, че всеки ръст нагоре води до повишаване на контрабандата и свиване на легалния пазар. Средногодишно това се случва с около 10 %.

Всяко увеличение на акциза води до ценова война между играчите на пазара, от което също намаляват приходите в бюджета. „Булгартабак" внася в бюджета 1.3 млрд. лв. от акциз и ДДС. При такова драстично увеличение на акциза неминуемо „Булгартабак" ще загуби от пазарния си дял - да приемем 10 % средно. Това означава 130 млн. лв. по-малко приходи само от „Булгартабак", който държи 50-52 % от вътрешния пазар.

30 % засега е контрабандата, ако се увеличи с още 10 %, то губим изцяло този пазар, от което следва, че намеренията, които финансовият министър обяви от увеличението на акциза да вкара в хазната 100 млн. лв. повече, няма как да се случат, посочи Нинова.

По думите й - предстоящата приватизация на „Булгартабак" е другият аргумент това да не се прави в момента. Според Нинова - и браншът не вижда никакъв разумен мотив за подобен ръст нагоре. Търговците също няма да реализират големи печалби.