За какво ще използва Химимпорт 219 млн. лв.

1229
За какво ще използва Химимпорт 219 млн. лв.

Химимпорт () планира да увеличи капитала си от настоящите 130 млн. лв. на 150 млн. лв., чрез издаването на 20 млн. акции с емисионна стойност 11 лв., съобщиха преди месец от холдинговото дружество.

Нетните приходи за Химимпорт от увеличението на капитала се очаква да възлязат на 219 млн. лв., след приспадане на очакваните разходи за предлагането. Но къде планира ръководството на компанията да инвестира набраните средства?

Холдинговото дружество възнамерява да използва нетните приходи от новите акции за финансовране на инвестиции и дейността на групата, включително за записване на акции от предстоящото увеличение на капитала на Централна Кооперативна Банка, за придобиване на акции и дялове от Зърнени Храни България ЕАД, Зърнени храни Балчик ЕАД, Прима Агрохим ЕООД, на стойност минимум 61.23 млн. лв. и др. дружества във връзка с консолидирането на зърнения бизнес, за придобиване на мажоритарния акционер на пенсионното дружество Лукойл Гарант на стойност минимум 22 млн. лв. и за покупка на недвижими имоти.

Увеличението на капитала ще се осъществи чрез издаването на права, като една нова акция ще може да бъде записана срещу 6.5 права. От дружеството очакват търговията с правата да се проведе в периода от 10 до 21 септември, а аукционът за неизползваните права да се състои на 2-и октомври.

Крайната дата за записване на акциите от увеличението на капитала се очаква да е 17 октомври 2007 г. Водещ мениджър по предлагането е Уникредит Булбанк АД, а Централна Кооперативна Банка АД е ко-мениджър.

Химимпорт АД отчита неконсолидирана печалба от 41.3 млн. лв. (0.3177 лв. на акция) за полугодието, в сравнение с 2 млн. лв. преди година. Припомняме, че приходите на групата нараснаха от 354 млн. лв. за 2005 г., до 518 млн. лв. за 2006 г. Нетнитя резултат на групата се увеличи от 30 млн. лв за 2005 г. на 2006 г.

До момента по позицията са изтъргувани 23 028 акции на нива от 13.86 и 14.075 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg