Първа инвестиционна банка предложи нов продукт – структуриран депозит, базиран на българския борсов индекс SOFIX на БФБ, съобщиха от банката.

Новият структуриран депозит „Капитал” е в резултат от успешното развитие на Българската фондова борса и прогнозите, че интересът към нея ще се засилва, а оттам и възможностите за печалба.

Депозитът се открива в евро и лева, като минималната сума е 1000 единици. Новият депозит „Капитал” е с фиксиран падеж – 2 юни 2008 г., а клиентите биха могли сами да изчислят доходността на инвестицията си със специален калкулатор, поместен на интернет сайта на ПИБ.

При структурирания депозит, базиран на SOFIX, ПИБ гарантира депозираната от клиента сума, като печалбата му се увеличава с нарастването на стойността на индекса. Депозитът е предназначен за физически лица и може да бъде открит във всеки клон на ПИБ.

Първа инвестиционна банка е единствената в страната, която предлага депозити, базирани на четири различни и независещи един от друг пазари – валутен пазар, пазар на златото, капиталов пазар в Западна Европа и български капиталов пазар.

През януари ПИБ лансира структурирания депозит Капитал, който е комбинация от срочен депозит и високодоходна инвестиция.

Първият вид структуриран депозит, който ПИБ предложи, е базиран на стойността на индекса Dow Jones Eurostoxx 50. Dow Jones Eurostoxx 50 е борсов индекс, включващ 50 компании с най-голяма капитализация, търгувани на борси в страни от Еврозоната.

При този вид депозити с нарастване на индекса доходността по депозита расте неограничено, като минималната гарантирана доходност е 2% годишно. Депозитът се предлага в лева и евро. По историческите данни за 10 години назад доходността, базирана на ръста на този индекс, е достигала 63.30%.

Вторият вид депозит е базиран на цената на златото. Лихвеният процент се определя от цената на златото на Лондонския златен пазар. Доходността нараства при увеличение на цената на унция злато. Депозитът се предлага в щатски долари. Банката гарантира минимална доходност от 1% годишно.

Третият вид депозит е базиран на валутния курс на фиксинга EUR/USD. При него лихвеният процент зависи от фиксинга на курса, обявен от Европейската централна банка. Минималният лихвен процент, гарантиран от банката, е 2%. Депозитът се предлага в щатски долари.

До момента по позицията са изтъргувани 197 717 акции на нива от 12.07 и 12.20 лв. за брой.