Загубата на Неохим продължава да се задълбочава

1328
Загубата на Неохим продължава да се задълбочава

Загубата на химическата компания Неохим продължи да се задълбочава и през трето тримесечие на 2009 г. От юли до септември комбинатът отчита отрицателен финансов резултат от 8.63 млн. лв. и с натрупването към 30 септември тя вече достига 16.78 млн. лв., сочат данните от неконсолидирания отчет на дружеството към края на септември. Само за справка загубата на Неохим за второ тримесечие бе в размер на 5.54 млн. лв.

Нетните приходи от продажби на химическата компания в края на септември доближават 61 млн. лв., или с 39% под резултата от второ тримесечие на 2009 г.

Както вече стана въпрос публичната компания отчете 16.78 млн. лв. загуба в края на деветмесечието, при печалба от близо 54 млн. лв. година по-рано.

Продажбите на Неохим се свиват за година със 77%, или от 259.93 млн. лв. на актуалните 61 млн. лв.

Да припомним, че 2009 г. не е благоприятна за Неохим. Проблемите на комбината започнаха още през януари и газовата криза в страната. В резултат на намалялото търсене на продукция от публичната компания преустановиха дейност. През септември от дружеството уведомиха, че Неохим пуска производствените си мощности и навлиза в цикъл на нормален производствен процес.

Тогава от комбината съобщиха, че наличностите в складовете на публичната компания са достатъчни като количество и вид да обезпечат нуждите на селскостопанските производители през сеитбената кампания 2009/2010 г. Да припомним, че първо и четвърто тримесечие са традиционно силните периоди за Неохим.

Акциите на комбината поевтиняват на борсата с 5.85%, до 32.01 лв. за лот, при общо изтъргувани 368 книжа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg