Известният в миналото като "гордостта на българската социалистическа индустрия" завод "Кремиковци" безславно изгасна преди дни.

Положението на "Кремиковци" не е чак толкова трагично, заяви бившият собственик на комбината Валентин Захариев. Търсенето на потенциален инвеститор може да продължи и сега. В това време на криза стоманопроизводителите на много места са спрели мощностите или са ги намалили до минимум. Спирането на мощностите на "Кремиковци" не е трагично; трагичното е друго- като че ли комбината умишлено се води към този си край, категоричен беше Захариев.

Няма воля и интерес да се предприемат необходимите мерки.

Това на първо място зависи от кредиторите от клас "А" и от държавата. Има достатъчно много заводи, които работя без доменно производство, на база електропещи. Това е възможност, която стои пред кредиторите на "Кремиковци" и ако те наистина искат да се възстанови работата на това предприятие, би трябвало час по-скоро да изгладят различията си, ако има такива, и да изберат вариант за работа.

За "Кремиковци" има два варианта, смята Захариев. Единият от тях е възстановяване работата на предприятието. Другия е да се обмисли какво ще се прави след като се спре окончателно работа. Във всички случаи за Захариев по-добрия вариант би бил възстановяване на работата, дори и частично, пък било то и по време на криза. В крайна сметка от работата на завода зависят много други държавни монополи - БДЖ, пристанищните комплекси, НЕК, добави той.

Името на бившия собственик на "Кремиковци" беше засегнато покрай сагата за Мария Мургина и получената от него сума за продажбата на завода. Той обаче е категоричен, че не използвал ничии протекции при заплащането на данъците си след това. Какво всъщност се е случило и има ли нещо измамно около цялата история - това можете да проследите подробно в прикачения файл.

Източник: bТВ