Захарни заводи очаква консолидирани продажби на стойност 90 млн. лв. за 2007 г.

Общият обем на производството за изминалата година възлиза на 7 милиона литра, който е близо три пъти по-голям от постигнатия през 2006 г., съобщават от Захарни заводи АД.

Очаква се приходите от реализация на спирт да надминат 12% от консолидираните продажби на групата Захарни заводи АД-Горна Оряховица за 2007 г., чиято стойност се очертава да бъде около 90 милиона лева.

Компанията планира ръст в производството на спирт през 2008 г. до 11 милиона литра, с което ще достигне значителен пазарен дял в общия обем на потребление в страната.

Чувствително са намалени материалните и енергийни разходи, като разходите за пара са намалени над два пъти, а разходите на вода – над 10 пъти. Ниските енергийни разходи се определят и от факта, че Захарни заводи АД-Горна Оряховица разполага със собствена ТЕЦ, в която се използват като гориво вносни каменни въглища.

Увеличението на производството и продажбите стана възможно с достигането на проектния капацитет на инсталацията от 40 000 литра на денонощие.

Оборудването и технологията са доставени от германската компания EUGEN SCHMITT. Инвестицията в машини и съоръжения включва дестилационно-ректификационен апарат на стойност около 1.6 млн. евро. Чрез него стана възможно производството на спирт от зърно и съществено бяха намалени енергийните и материални разходи. Доставени са и нови водоохладителни кули. Съоръженията за хидролиза и ферментация са на стойност над 2 млн. лева и позволяват включването на пшеница и царевица в списъка на суровините.

Капацитетът на завода за спирта след въвеждането на новото оборудване и технологии е запълнен на 100%, като заявките за доставки са повече от възможностите за производство.

От 2007 г. заводът за спирт започна износ за страни от Европейския съюз. Изнася се основно в Австрия, Гърция и Италия, където българският спирт се използва за производство на висококачествени напитки. Очаква се сключването на договори и с клиенти от Германия.

Доскоро българският пазар за висококачествен спирт задоволяваше нуждите си от внос от Украйна и Русия. Очевидно е че високото качество, което заводът предлага води до заместването на вносния спирт, който се оценява от специалистите на 5 млн. лв. годишно.

На територията на Завода за спирт след 20 януари 2008 г. предстои въвеждане в експлоатация на пилотна инсталация на производство на биоетанол с капацитет 10 000 литра на денонощие.

Заводът за спирт, като структурно подразделение на „Захарни заводи” АД Горна Оряховица, завърши успешно част от реконструкцията на инсталацията за производство на спирт.

Рано днес по позицията са изтъргувани общо 251 акции на нива от 13.35 и 13.56 лв. за брой.