Захарни заводи - Горна Оряховица приключи на 17 февруари 2010 г. сделката по прекратяване участието си в съвместното дружество Аграна България, информират от публичната компания.

Дружеството продаде своя дял от 49 % на другия собственик - австрийската Аграна Цукер. В съобщението не се споменава за стойността на сделката.

Да припомним, че Аграна България бе учредена от Захрани заводи Горна Оряховица и Аграна Цукер през пролетта на 2007 г. с дейност продажба на захар, захарни изделия, всички видове нишесте и глюкоза, биоетанол, алкохол, високо интензивни подсладители, изомалцови продукти на захарна основа и др.

Тогава стана ясно, че дружеството се учредява с капитал от 400 хил. лв., разпредени в същия брой акции с номинална стойност 1 лв.

Аграна България ще се занимава с дистрибуцията на захарните изделия, произведени от Захарни заводи и дъщерното Захар, се посочваше в съобщението от преди три години.

На БФБ днес още няма сделки с акции на Захарни заводи. Вчера се изтъргуваха 200 лота на публичната компания, при което наблюдавахме срив от 5.95% в стойността им, затваряйки сесията на 2.102 лв. за акция.