Захарни заводи АД-Горна Оряховица планира увелчение на капитала от 695 хил. лв., на 8.335 млн. лв., чрез издаването на нови 7.64 млн. акции със средства на дружеството чрез превръщане на резервите в акционерен капитал.

Решението ще се обсъжда на предстоящото общо събрание на акционерите на компанията, което е насрочено за 14 септември.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 29 август 2007 г.

На самото събрание акционерите ще гласуват и за промени в устава на дружеството, според които капиталът ще може да бъде увеличаван по решение на Управителния съвет до достигане на номинален размер от 15 млн. лв. в срок от 5 г. след вписването на това изменение в устава и търговския регистър.

В срок до 5 години Управителният съвет ще може да вземе решение и за издаване на всякакви видове облигации, включително лихвоносни и сконтови, конвертируеми, обезпечени и необезпечени, с общ размер на не повече от 20 млн. лв. или равностойността им в друга валута.

Захар инвест АД притежава 43.00% от капитала на дружеството, докато ГУ-Фарадей ЕООД и Ритъм-4-ТБ ЕООД имат по 25.58 и 25.55 на сто.

Общо за изминалата седмица се сключиха 78 сделки, в които се прехвърлиха 1746 акции на стойност 186 хил. лв.