Захарни заводи АД-Горна Оряховица планира закупуване на машина за дълбок печат “Sciаvi”, осем цветна, ламиниране в линия, работна ширина 1100 мм, съобщават от Българска фондова борса.

Договорът за покупка вече е сключен, а стойността на инвестицията възлиза на около 1 млн. евро.

От дружеството очакват машината да бъде пусната в производство през февруари 2008 г. Новата придобивка работи със съвременна технология (висока производителност, лесно обслужване, и ниска себестойност). С нея дружеството ще бъде конкурентно при производството на гъвкави опаковки в България и ЕС.

Междувременно стана ясно, че с решение на Софийски градски съд е регистрирано акционерното дружество с фирма “Аграна България”АД, чиито учредители са “Захарни заводи” АД и “Аграна Цукер” ГмбХ.

Съвместното търговско дружество ще има следния предмет на дейност: продажба на захар, захарни изделия, всички видове нишесте и глюкоза, биоетанол, алкохол, високоинтензивни подсладители, изомалцови продукти на захарна основа, изработка на материали на ишлеме и др.

Дружеството ще се учреди с капитал в размер на 400 хил. лв., разпределени в същия брой акции с номинална стойност 1 лев. Аграна Цукер” Гмбх Виена притежава 51% от капитала на дружеството, докато “Захарни заводи” АД Г. Оряховица ще притежава 49%.

Захарни заводи АД планира увеличение на капитала от 695 хил. лв., на 8.335 млн. лв., чрез издаването на нови 7.64 млн. акции със средства на дружеството чрез превръщане на резервите в акционерен капитал.

Решението ще се обсъжда на предстоящото общо събрание на акционерите на компанията, което е насрочено за 14 септември.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 29 август 2007 г.

Днес по позицията са изтъргувани 81 акции на нива от 138.10 и 143.00 лв. за брой.