Захарни заводи АД отбеляза днес своя 100-годишен юбилей на специална пресконференция. Основана през 1912 г., тя е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийска фондова борса.

Активите на компанията към 31.12.2011 г. са в размер на 114.7 млн. лв. Приходите от продажби на групата за 2011 г. са 149.8 млн. лв., а консолидираната нетна печалба се равнява на 7.6 млн. лв.

Бизнесът на компанията е свързан с производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, опаковки, топло- и електроенергия и извършване на ремонтно-механични услуги.

„Вече 100 години нашата компания създава сладки моменти в ежедневието на всеки българин”, каза г-жа Валентина Ралева, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на „Захарни заводи” АД.

Компанията възнамерява да отбележи своя юбилей с нестандартна изложба през септември в София.

Изложбата ще бъде създадена от хора на изкуството, които ще черпят вдъхновение и теми от златния фонд от спомени, които българите ще споделят на сайта www.sladki-spomeni.com. Там, в продължение на 3 месеца, всеки ще може да опише с текст, снимка или видео своята специална история с любимите на поколения българи „Карамел Му”, „Лимонови резанки”, „Чайка“ и др.

Сред първите, споделили историята си с продукти на „Захарни заводи“, е известната актриса и ТВ водеща Мартина Вачкова. „Сладките спомени от моето детство свързвам с миризмата на прясно окосена трева. Помня още шума на реката, която минаваше покрай двора на дядо ми и воденицата му. Помня песента на щурците. Помня светулките в мрака. И помня най-сладкото, любимо „Лукче”, което получавах като награда от моя дядо Стоян. Награда за това, че съм била послушна и съм помагала. Всички тези спомени са сладки, както е сладък и споменът за лукчетата”, разказа Марта.