При специализирана операция на НСБОП в складове и халета в Пазарджик са задържани 316 тона месо с изтекъл срок на годност.

Месото, месни и рибни продукти бяха иззети от склад на публичната компания Саф Магелан АД в Пазарджик. При съвместната проверка, извършена на 3 май 2010 г., инспектори от Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) - Пазарджик и Регионалната служба за борба с организираната престъпност са установили несъответствие в срока на годност върху етикетите на продуктите и суровините и вписаната в търговските документи информация.

Под възбрана са поставени още 27 палети (около 11 тона) с месо и месни продукти, чийто произход и срок на годност все още се изяснява. В склада е било установено и наличие на 866 181.261 кг. годна за реализация суровина и продукция с изрядни документи.

Продукти и суровини от склада на фирма Саф Магелан АД в гр. Пазарджик не са влизали в търговската мрежа и в преработвателни предприятия. Бракуваните суровини и продукти ще бъдат унищожени в екарисаж.

Складът е поставен под постоянен контрол от инспектори на Държавния ветеринарно-санитарен контрол. Инспекторите са проверили и склада на фирмата в София. При проверката не са били установени нарушения.

На собственика на склада - Саф Магелан АД, ще бъде съставен акт за административно нарушение. Пълната информация по случая ще бъде предадена на органите на прокуратурата.

Акциите на дружеството не са търгувани на борсата през май. Последните сделки са от 30 април, когато са прехвърлени 100 лота при цена от 7.60 лева за бройка.